Waktu Solat Putrajaya Subuh : 5:41 Syuruk : 6:56 Zohor : 13:00 Asar : 16:19 Maghrib : 18:59 Isyak : 20:10

Institut Latihan Islam Malaysia melalui Kluster Teknologi Maklumat (KTM) telah mengadakan Kursus Adobe Illustrator kepada kakitangan dari pelbagai Jabatan dan Kementerian di seluruh Malaysia. Seramai 25 orang peserta mengikuti kursus selama 3 hari yang diadakan pada 25 hingga 27 April 2017 bertempat di Bilik Multimedia, Institut Latihan Islam Malaysia (ILIM).

Adobe Illustrator merupakan salah satu produk keluaran Adobe yang begitu popular dan sering kali digunakan dalam menghasilkan lukisan-lukisan vektor. Ia selalu digunakan oleh pereka-pereka grafik untuk menghasilkan lakaran-lakaran seperti gambar rajah, carta dan logo dan ia sangat berguna untuk penghasilan buku program, bunting, banner dan sebagainya.

Objektif kursus adalah untuk memberi pengetahuan mengenai cara mudah untuk menghasilkan ilustrasi grafik. Ia juga dapat meningkatkan kemahiran peserta dalam menghasilkan kerja akhir ilustrasi grafik ke format-format yang sesuai di samping menjana idea kreatif dalam membangunkan grafik, web, percetakan dan persembahan multimedia.

Adobe Illustrator menggunakan persamaan matematik untuk melukis sesuatu bentuk tidak seperti fail-fail imej yang lain. Ini menjadikan grafik dalam bentuk vektor yang boleh diubah saiz dalam skala besar tanpa menjejaskan resolusi sesuatu imej itu menjadi pecah. Antara yang dipelajari dalam kursus ini adalah membuat poster, business card, buku aturcara dan flyers.

  

  

  

 

 
QR Code Portal Jakim
Hakcipta © 2015 Jabatan Kemajuan Islam Malaysia
Kerajaan Malaysia dan JAKIM tidak bertanggungjawab atas kerugian atau kerosakan yang disebabkan oleh penggunaan dari setiap maklumat yang diperolehi daripada portal ini. Sesuai dilayari dengan menggunakan Internet Explorer versi 8 atau Mozilla Firefox versi 3 ke atas (dengan resolusi 1024 x 768)
Kemaskini Terakhir : 23 Oktober 2017.
Jumlah Pelawat :12080197