Waktu Solat Putrajaya Subuh : 5:41 Syuruk : 6:56 Zohor : 13:01 Asar : 16:18 Maghrib : 19:00 Isyak : 20:10

PISWI ANJUR SIDANG KEMUNCAK WANITA ISLAM ANTARABANGSA             

(1ST WORLD MUSLIM WOMEN SUMMIT AND EXHIBITION)

Wanita Islam memainkan peranan yang penting dalam membantu pembangunan dan kemajuan sesbuah negara. Peranan wanita Islam dalam mengembeling tenaga bersama-sama kaum lelaki untuk membangunkan negara semakin terserlah. Justeru, JAKIM melalui Penal Isu Semasa Wanita Islam (PISWI) telah bekerjasama dengan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Kementerian Pembangunan Wanita, keluarga dan Masyarakat (KPWKM), Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) dan World Islamic Forum (WIF) telah menganjurkan Sidang Kemuncak Wanita Islam Antarabangsa Kali Pertama (1st World Muslim Women Summit and Exhibition) WISE 2016 di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) pada 23 – 25 September 2016.

Penganjuran sidang kemuncak ini merupakan program rintis yang menghimpunkan wanita-wanita Islam seluruh dunia terutama dalam kalangan wanita-wanita Islam di negara yang menghadapai konflik bersenjata bagi membincangkan isu hak asasi dan peranan wanita dalam aspek pembangunan dan penyumbang kepada kedamaian dan kesejahteraan negara.

YB Mejar Jeneral Dato’ Seri Jamil Khir bin Haji Baharom, Menteri di Jabatan Perdana Menteri telah mewakili YAB Dato’ Seri Mohd Najib bin Razak, Perdana Menteri Malaysia bagi merasmikan sidang kemuncak tersebut. Turut hadir menyampaikan ucapan dalam majlis perasmian tersebut ialah Deputy Minister Of Cultural and Family Affair Negara Turki, HE Mehmet Ersoy dan Director General of Cultural, Social and Family Affair OIC, HE Mehla Ahmed Talebna mewakili Secretary General OIC Tan Sri Dr. Iyad Madani. Pada Majlis tersebut, turut dilancarkan Biasiswa OIC-Malaysia kepada pelajar wanita daripada negara-negara Islam OIC yang menghadapi konflik bersenjata.

Turut sama menyertai sidang kemuncak ini ialah Amb. Ilham Ibrahim Mohammed Ahmed, Vice-Chaiperson of Independent Permanent Human Right Commission (IPHRC), OIC bersama wakil-wakil IPHRC Dr. Siti Ruhaini Dzuhayatin, Mrs. Asila Wardak dan Amb. Mostafa Alaei dan Prof. Datin Dr. Raihanah binti Abdullah.

Program selama tiga hari ini turut diserikan dengan keberangkatan Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong Tuanku Hajah Haminah ke Majlis Makan Malam di Dewan Merdeka. Pada majlis tersebut, baginda turut berkenan menyampaikan beberapa anugerah kepada penerima-penerima yang memberi sumbangan dalam aspek pembangunan keamanan negara.

Sepanjang tiga hari sidang kemuncak ini, pelbgai program turut diadakan dengan kerjasama erat daripada beberapa agensi. Antara program yang diadakan ialah Persidangan Women and Peacebuilding, Forum World Women NGOs Meet, Seminar #tilljannah, World Women Quran Hour, Festival Kebudayaan Wanita Islam serta pameran kebudayaan antarabangsa. Program ini turut disertai ramai pembentang daripada negara-negara OIC seperti Nigeria, Iran, Afghanistan, Bangladesh, Myanmar dan Turki.

Majlis Penutupan sidang kemuncak ini telah dirasmikan oleh YB Dato’ Sri Rohani binti Abdul Karim, Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) pada 25 September 2016. Dalam majlis perasmian penutupan tersebut, turut diadakan sesi penyampaian Kuala Lumpur Deklerasi yang menyaksikan pengisytiharan 9 Zulhijjah sebagai Hari Wanita Islam Sedunia oleh YB Dato’ Sri Rohani binti Abdul Karim. Majlis diakhiri dengan sesi penyerahan penganjuran World Muslim Women Summit and Exhibition (WISE) kepada Turki sebagai penganjur untuk tahun 2017.

 

DSC 1350

 

DSC 1414

 

DSC 1368

 

DSC 1372

 

DSC 1382

 

DSC 1364

 

DSC 1397

 

 

DSC 1436

 

DSC 1573

 

DSC 1449

 

DSC 1765

 

 

 

DSC 1772

 

DSC 1894

 

DSC 1922

 

 

 

 
QR Code Portal Jakim
Hakcipta © 2015 Jabatan Kemajuan Islam Malaysia
Kerajaan Malaysia dan JAKIM tidak bertanggungjawab atas kerugian atau kerosakan yang disebabkan oleh penggunaan dari setiap maklumat yang diperolehi daripada portal ini. Sesuai dilayari dengan menggunakan Internet Explorer versi 8 atau Mozilla Firefox versi 3 ke atas (dengan resolusi 1024 x 768)
Kemaskini Terakhir : 20 Oktober 2017.
Jumlah Pelawat :12071389