Waktu Solat Putrajaya Subuh : 5:41 Syuruk : 6:56 Zohor : 13:00 Asar : 16:19 Maghrib : 19:00 Isyak : 20:10

Pada 04 Mei 2017 telah berlangsung Seminar Wanita Cakna Isu Semasa di Auditorium JAKIM, Kompleks Islam Putrajaya. Program ini merupakan anjuran bersama Jabatan Kemajuan Islam Malaysia, Panel Isu-isu Semasa Wanita Islam, Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan dan Yayasan Ihtimam Malaysia. Tema yang diangkat pada seminar kali ini adalah "Sinergi Wanita Islam Masa Kini".

 

Program ini diadakan bertujuan

  • memberi pengetahuan dan maklumat yang benar kepada golongan wanita supaya cakna terhadap isu-isu semasa dan kedudukan wanita islam berlandaskan syariat islam yang sahih berdasarkan aliran ahli sunnah a al-Jamaah.

  • Perkongsian ilmiah yang bersifat intelektual bagi membangun nur sakinah  dalam pembentukan keperibadian wanita islam sejati;

  • Melahirkan golongan wanita yang cakna dengan isu-isu semasa berkaitan wanita islam khususnya di Malaysia dan amnya di peringkat antarabangsa; dan

  • Mewujudkan jaringan hubungan antara ahli PISWI dengan masyarakat umum dalam usaha memastikan penyampaian dakwah di semua peringkat masyarakat.

  • Untuk menjelaskan kekeliruan isu semasa di kalangan wanita islam

 

Seminar pada kali ini telah dihadiri oleh hampir 600 orang peserta yang terdiri daripada ahli PISWI, pengurusan tertinggi wanita dari kementerian / jabatan kerajaan Malaysia, pensyarah institusi pengajian awam, mahasiswa  dan mahasiswi universiti awam, ahli PUSPANITA, pertubuhan bukan kerajaan wanita dan lain-lain persatuan wanita islam.

 

Seminar ini telah dirasmikan oleh Timbalan Ketua Pengarah Pembanguna Insan Jakim yang baharu iaitu YBhg. Datuk Haji Zainal Abidin bin Jaffar. Turut hadir ketika majlis perasmian YBhg Prof. Dato’ Sri Dr. Zaleha binti Kamaruddin, Rektor Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dan YBhg. Ustaz Halim bin Ahmad, Pengarah Bahagian Pembangunan Keluarga, Sosial dan Komuniti, Jakim.

Antara pembentang-pembentang yang menjayakan seminar adalah seperti berikut :

 

Tajuk : Wanita Islam dan Cabaran Kepimpinan.

Oleh : YBhg. Prof. Dato’ Sri Dr. Zaleha binti Kamaruddin,

Rektor Universiti Islam Antarabangsa Malaysia

Tajuk : Ancaman Liberalisme dan Feminisme Dalam Pensyariatan Wanita Islam

Oleh ; YBhg. Prof. Madya Dr. Rafidah Hanim binti Mokhtar

Timbalan Dekan (Penyelidikan dan Akademik)

Universiti Sains Islam Malaysia

Tajuk : Impak Media Massa Kpeada Wanita Islam

Oleh : YBhg. Tuan Haji Izelan bin Basar

Ketua Pegawai Eksekutif

TV Al-Hijrah

 

            Penyampaian yang santai dan bersahaja dari semua pembentang membuatkan peserta seminar lebih selesa untuk tampil bertanyakan soalan. Seminar berakhir dengan penyampaian cenderahati kepada semua pembentang dan moderator.

IMG 20170504 WA0033

 

IMG 20170504 WA0007

 

IMG 20170504 WA0008

 

IMG 20170504 WA0010

 

IMG 20170504 WA0032

 

 

 
QR Code Portal Jakim
Hakcipta © 2015 Jabatan Kemajuan Islam Malaysia
Kerajaan Malaysia dan JAKIM tidak bertanggungjawab atas kerugian atau kerosakan yang disebabkan oleh penggunaan dari setiap maklumat yang diperolehi daripada portal ini. Sesuai dilayari dengan menggunakan Internet Explorer versi 8 atau Mozilla Firefox versi 3 ke atas (dengan resolusi 1024 x 768)
Kemaskini Terakhir : 23 Oktober 2017.
Jumlah Pelawat :12077032